Történelem

I.világháború

           Az 1914 és 1918 közt zajló első világháború volt a történelem egyik legjelentősebb és legpusztítóbb háborúja, mely a Föld három kontinensén összesen 15 millió halálos áldozatot követelt

Oka,indokai:
Azt akarták elérni,hogy a világ területeit újra felbontsák.Aztán egy merénylet volt Habsburg Ferenc Ferdinánd ellen 1914.június 28.-án Szarajevóban.Eztután egy hadüzenetet érkezett az OMM-től Szerbiába 1914.július 28.-án ekkor tört ki a háború.

A szemben állófelek az ANTANT és a KÖZPONTI HATALMAK voltak. 
Az első világháborút a nemzetgazdaságok,hátországok,gépek háborújának is nevezik.A világ- háborúban a frontoknak volt a legjelentősebb feladata.A háború végén az Antant győzött.Ide tartoztak többek között Nagy Britannia,Franciaország,Oroszország,Szerbia,Belgium,Olaszország,Románia,
USA és még sokan mások is. Előre látható volt az Antant győzelme hiszen sokkal többen voltak illetve akár csak egy harapófogó körbe fogták a Központi Hatalmakat.

Befejezése: 
A lövészárkokban egyre gyakrabban fordultak elő,hogy a katonák barátkozni kezdtek egymással és így megtagadták a parancsokat,lázadni kezdek.1917 jelentős változásokat hozott,Orosz országban forradalom tört ki,de az Antanthoz csatlakozott az USA.Nekik gazdasági szempontból is fontos volt az Antant győzelme.
Az utolsó évben 1918-ban Németország és a szövetségesei teljesen kimerültek.Az Antant 1918 nyarától döntő jelentőségű győzedelmet aratott.Ekkor már kialakult az állóháború elleni hatásos harcmodor:harckocsikkal törték át az ellenséges frontvonalat.Tehát az első világhábú a Központi Hatalmak vereségével fejeződött be.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelem