Történelem

A Nagy gazdasági világválság és az után  hazánkban


  • Hazánkba 1929-be jutott el a Nagy gazdasági válság és ennek katasztrofális következményei lettek. Ezért nő a munkanélküliség, csökkent a munkabér és ami az embereknek leginkább nem tetszett, hogy nem volt tervszerű válságkezelés. Mind ezen okok miatt a szélsőségek szervezkednek és 1931-ben Biatorbágyon ez meg is mutatkozott és létrejött a statárium ezenkívül 1930.szept.1-jén tömegtüntetést szerveztek.
A diagramokon a munkanélküliségek aranyát láthatjuk itt Magyarországon a világválság elején és végén.
  • Az alábbi okok miatt Bethlen a miniszter elnök lemond 1931 nyarán és utána Gömbös Gyula lett a miniszter elnökünk 1932-36-ig. Ő létrehozta a 95 pontot vagyis a Nemzeti Munkatervet, de soviniszta és öncélú volt. Célja a diktatúrakiépítése akár erőszakkal is (de ez később kudarcot vallott).  Horthy a kormányzó megijedt attól hogy a szélsőségek előre törnek és le akarja váltani a minisztert de erre nem volt szükség mert Gömbös halálos beteg és meg is hal betegségében. 

  • Következő miniszterelnökünk Darányi Kálmán volt 1936-38-ig. Ő betiltotta a magyar kommunistákat a nyilasokat és vezetőjüket Szállasit börtönbe zárat de az Anschluss miatt tárgyalt vele és emiatt Horthy bizonytalan lesz. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon