Irodalom

                                               Regény 

 Nagyepika reprezentatív műfaja. Az elnevezés a 12. században keletkezett Franciaországban, ahol romannak kezdték hívni azokat az irodalmi műveket, melyeknek nyelve a lingua romana, tehát a beszélt köznyelv volt, s nem a tudósok által használt latin. Ennek nyomán Európa-szerte ez a kifejezés terjedt el (több változatban) a műfaj megjelölésére. A magyar 'regény' elnevezés a nyelvújítás korában keletkezett, és a 'regélni', azaz 'mesés történetet elmondani' kifejezést őrzi etimológiájában.

Vannak kalandregénynek. Ebben a hős sok és rendkívül változatos eseményen megy keresztül, az olvasót folytonos meglepetések, váratlan fordulatok érik. Az író az eseményeket mintegy láncra fűzi, egymás után sorakoztatja az érdekes kalandokat, de ezek száma és sorrendje teljesen esetleges; tehát több és kevesebb is lehetne sorrendjük felcserélhető anélkül, hogy a regény egésze csorbát szenvedne. Jelentőségük többnyire csak abban áll, hogy megtörténnek, a hős keresztülmegy rajtuk, de, lélekalakító, jellemet formáló hatásuk nincs.A másik regénytípust jellemregénynek nevezhetnénk. Szerepe a polgárság uralomra jutásával, a XVIII. század végén és a XIX. században nôtt meg. Ebben a regényváltozatban az események már nem öncélúak hanem a hôs lelki fejlôdését, jellemének alakulását szolgálják, tehát fontos szerepük van. A világ itt nem panoráma, mint az elôzô típusnál, hanem háttér. A regény ettôl kezdve az emberi lélek gazdagságának ábrázolását is feladatának tekintette, s elôtérbe került a lélekrajz. A “kalandok” számát, arányát már a jellemek bemutatásának logikája határozza meg, a regényt tudatosan szerkeszteni kell, hogy elérje célját, hogy jó legyen.


szerelmes regény vagy romantikus regény irodalmi műfaj; az ilyen típusú művek általában két ember közötti szerelemmel foglalkoznak, és érzelmileg kielégítő, optimista befejezéssel zárulnak. Kereskedelmileg két típusba sorolhatók: vannak a rövidebb regények, melyek körülbelül egy hónapig kaphatóak, illetve a nagyobb lélegzetvételű, tartósan könyvesboltokban árusított kötetek. Műfajilag több csoportra is oszthatók: léteznek például történelmi szerelmes regények, tudományos-fantasztikus és paranormális jelenségekről szóló, de akár a thrillert vagy a krimit ötvöző alkotások és erotikus művek is.


Képtalálat a következőre: „pál utcai fiúk”
Az én kedvenc kalandregényem(Pál utcai fiúk) ami kötelező olvasmány volt 5. osztályban.Szerintem tanulságos,és egy 5. osztályos gyereket érdekelhet is.Nekem nagyon tetszett.
Képtalálat a következőre: „bexi egyszer”A kedvenc ifjúsági sorozatom,sajnos nem kötelező olvasmány.6 kötetes.Az utolsó rész (az Egyszer) most jelent meg május 12-én.Másnap kiolvastam,és imádtam minden egyes mondatát.Minden korosztálynak ajánlom.Mert igen...Nagyszülők,szülők,tinik,gyerekek....Mind imádják.
Képtalálat a következőre: „lángra lobbant nyár”És még egy kedvencem (ez a könyv mér külföldi írótól van)a Lángra lobbant nyár.Ez egy ifjúsági regény,ezt ajánlom 12-16 éveseknek.


Képtalálat a következőre: „kőszívű ember fiai”Minden egyes regényt szerettem amit eddig olvastam,kivéve talán ezt.A kőszívű ember fiait is olvastam,de az túlon túl hosszú volt.Mármint nem oldalszámra (kb 564 oldal) hanem a leírása iszonyú hosszú,emiatt a párbeszédes részek elnyomulnak.Már az ember azt keresi a szemével mikor jön már egy jó kis beszélgetés a történetben.De hát ízlések és pofonok.Ha nem lenne az a hosszú leírás...Sokkal jobb lenne a történet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelem